İŞVEREN İŞÇİNİN ÜCRETİNE ZAM YAPMAK ZORUNDA MIDIR?
İşçinin maaşı asgari ücret altında kalmadığı sürece işveren işçinin maaşına zam yapmak zorunda değildir. Aksi işçi ve işveren arasında yapılan İş sözleşmesi veya Toplu İş Sözleşmesi ile kararlaştırılmadığı sürece işverene böyle bir yükümlülük yüklemek mümkün değildir. Bu sebeple işçinin ücretine zam yapılması talebinin işveren tarafından reddedilmesi hali işçi açısından haklı fesih nedeni olarak kabul edilemez.
Diğer taraftan işverenin ispatlanmış bir taahhüdü olmadığı ve ödenen ücret, asgari ücret altında kalmadığı sürece zam yapmak mecburiyeti yoktur.
Açıklanan nedenle davacı işçi talep ettiği zammı alamadığı için gerçekleştirdiği fesihte haksızdır. Davacı işçinin iş akdini feshi, haklı nedene dayanmadığından şartları oluşmayan kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır.
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 08.11.2018 Tarihli ve 2015/23111 E.- 2018/20062 K. Sayılı kararı gereğince,
“Diğer taraftan işverenin ispatlanmış bir taahhüdü olmadığı ve ödenen ücret, asgari ücret altında kalmadığı sürece zam yapmak mecburiyeti yoktur. Açıklanan nedenle davacı işçi talep ettiği zammı alamadığı için gerçekleştirdiği fesihte haksızdır. Davacı işçinin iş akdini feshi, haklı nedene dayanmadığından şartları oluşmayan kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi yerine yazılı şekilde kabulü hatalıdır.”
Yargıtay 9.Hukuk Dairesi 10.05.2011 Tarihli ve 2011/790 E. – 2011/14055 K. Sayılı kararı gereğince,
Dosya içindeki bilgi ve belgeler ile taraf tanıklarının beyanlarının birlikte değerlendirilmesi neticesinde davacının ücretine zam yapılmasını talep ettiği, bu talebin davalı işveren tarafından kabul görmemesi nedeni ile işyerini terk etmek sureti ile iş sözleşmesini feshettiği anlaşılmaktadır.
Dairemizin kökleşmiş içtihatlarına göre işçinin ücretine zam yapılmasını talep etmesi ve bu talebin kabul edilmemesi halinde iş sözleşmesini feshi işçi açısından haklı fesih nedeni oluşturmamaktadır. Bu nedenle davacının kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.